Disini saya sertaikan resepi lidah lembu masak cabai resepi ibu mentua saya
Bahan2nya:-
Lidah lembu yang dibakar dan dibuang kulitnya
Cili kering 20 biji - ikut rasa sendiri - dikisar
Bawang merah-dikisar
Bawang putih - dikisar
Halia - dikisar
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Sedikit cuka/air asam jawa
Bahan tumis- daun kari, daun pandan, sebatang serai dititik
- buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
sedikit minyak
Cara2nya:
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Sedikit cuka/air asam jawa
Bahan tumis- daun kari, daun pandan, sebatang serai dititik
- buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang
sedikit minyak
Cara2nya:
- Potong lidah yang telah dibakar dan dibuang kulitnya. Lidah yang dibakar lebih enak dari direbus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumis. Biar hingga naik bau
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang dikisar. Biar hingga naik bau
- Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak
- Masukkan lidah dan tambah air jika perlu
- Masak hingga empuk dan masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa.
- Boleh tambah kicap manis jika hendak warna yang kurang merah
- Bila sudah pekat dan lidah masak, bolehlah dihidangkan.
- Selamat Mencuba.....
Bahan-Bahannya |
Apabila dimasukan bahan2 tumis |
Beginilah rupanya |
Sedapnya masakan lidah lembu_^_
ReplyDelete