TIDAK ADA YANG LEBIH MANIS DALAM KEHIDUPAN INI MELAINKAN TATKALA BERJAYA MENCAPAI KEMANISAN IMAN DAN MENGECAP CINTA ILLAHI...

Saturday, December 15, 2012

KEK PISANG

Petang ni hujan turun dengan lebatnya. Perut mula la lapar.... Mulut rasa macam hendak makan kek yang panas2 fresh from oven la katakan. Dekat dapur ada pisang berangan. Boleh buat kek pisang. Resepi ni saya belajar dari Chef Alan Ooi.

Bahan-bahannya:-

A) 220gm Pisang Berangan/Emas
     165gm Gula Kastor

B) 4 biji Telur Ayam (B)
     10gm Ovalette/Cake Emulsifier

C) 250gm Tepung Superfine
     1sk Baking Powder
     1sk Baking Soda
     11/4 sk Garam

D) 120ml Susu Segar

E) 100ml Minyak Jagung/Saya guna Butter Cair

Cara-caranya:
  1. Panaskan Oven.
  2. Putar A hingga kembang, masukan B dan pukul 5 - 6 mimit hingga kembang.
  3. Masukan C dan D dan gaul hingga sebati
  4. Masukan E dan gaul sebati
  5. Tuangkan dalam acuan yang dilapik kertas dan bakar 180 'c 35 -40 min.




Saya guna paper cup senang budak2 nak makan.


No comments:

Post a Comment