Hai, apa khabar semua....
Hari ini saja nak cerita pasal serimuka durian. First time buat xberapa menjadi....
Selepas tiga empat kali buat baru la dapat rasa yang meletup-letup dalam mulut.....hehehe...
Nak cerita sikit ni...Mak saudara saya buat majlis tunang anak bongsunya.....so buatlah serimuka durian untuk majlis tu....tak sangka dapat sambutan.....ingat cukup la buat 2 tray 10 x 10.... Rupa-rupanya....sambutan meletup....
Pakngah saya yang Dah berumur dalam 65 tahun lebih kurang.....kalau salah umur Pakngah jangan marah ya....
Pak ngah cakap Sepanjang umur Pakngah tak pernah lagi makan serimuka durian....ini first time...memang sedap...siap minta nak bawa balik rumah lagi.....
Yang paling kelakar siap suruh Makngah ambil resepi....maklumlah Pakngah ada dusun durian...nak buat la tu........
Banyak cerita sangat ni lupa nak bagi resepinya....dari blog kawan-kawan...sorry saya lupa blog siapa....anyway tq untuk tuanpunya blog tu....
Lapisan Bawah
2 cwn pulut ( saya buat 21/2 cwn)
2 cwn santan cair
1sk minyak
Secubit garam
Campur semua... Guna loyang 10 x 10. Saya lapik plastik 14 x 14 supaya senang nak potong. Kukus 30 minit
Lapisan Atas
3 cwn santan
1 cwn gula pasir
1 biji telur
1 cwn isi durian
1/2 cwn T gandum
1/2 cwn T kastard
1/4 cwn T beras
1 sk garam
Pewarna kuning
Campur semua....boleh blender, tapis Dan masak atas api biar jadi macam susu pekat. Tuang atas pulut yang dikukus tadi.
Kukus hingga masak....
Yang ni buat untuk adik tersayang.
No comments:
Post a Comment